
W trosce o odporność
Z uwagi na zagrożenie COVID 19 Ministerstwo Zdrowia wraz z mediami serwują obywatelom szereg zaleceń, które mają przyczynić się do zmniejszenia rozprzestrzeniania się koronawirusa. Wszyscy dobrze je znamy: chodzi o maseczki, częste mycie rąk oraz zachowanie dystansu społecznego. Dlaczego wśród nich nikt nie wymienia wzmacniania odporności organizmu? Jest to przecież ważna kwestia, także z uwagi na zwykły sezon grypowy, który jesienią występuje każdego roku i zbiera swoje żniwo. Nie mam tu na myśli suplementów diety, których mnóstwo znajdziemy na półkach aptek, ale to, co serwuje nam natura.
Złote mleko – mało znany skarb
Złote mleko z powodzeniem można nazwać ajurwedyjskim skarbem. Jego bazą są kurkuma i pełnowartościowe mleko krowie lub roślinne, czyli kokosowe, migdałowe, ryżowe lub jakiekolwiek inne, które lubimy. Należy jednak dokładnie sprawdzać skład mleka, bowiem bardzo często oferowane roślinne napoje mleczne, nazywane mlekiem ryżowym, migdałowym itp. nafaszerowane są niepożądanymi dla zdrowia składnikami i mają mało wspólnego z prawdziwym mlekiem roślinnym, podobnie jak mało wspólnego z pełnowartościowym mlekiem krowim mają oferowane w kartonach płyny.
Życiodajna kurkuma
Główny składnik złotego mleka, czyli kurkuma, jest przyprawą, której dobroczynne właściwości zdrowotne znane były w medycynie chińskiej i indyjskiej od tysięcy lat. Jej głównym składnikiem jest kurkumina, który ma wyjątkowe działanie dla zdrowia człowieka. Wchłanialność kurkuminy znacząco zwiększa połączenie jej z odrobiną czarnego pieprzu. Kurkuma jest przyprawą bogatą w witaminy i mikroelementy, a wciąż prowadzone badania nad właściwościami kurkumy wydłużają listę jej dobroczynnych dla organizmu człowieka właściwości. Jest ich tak dużo i są tak znaczące, że przyprawie tej należałoby poświęcić oddzielne opracowanie.
Na zdrowie
Z grubsza rzecz ujmując, kurkuma działa silnie przeciwzapalnie (bywa bardziej skuteczna niż powszechnie używane niesteroidowe leki przeciwzapalne), pobudza komórki mózgowe, zatrzymując destruktywne procesy zachodzące w niektórych chorobach mózgu (np. udary czy choroba Alzhaimera), wspomaga układ krążenia, łagodzi ból w chorobie zwyrodnieniowej stawów, działa antynowotworowo, wspomaga trawienie, obniża cholesterol, poprawia nastrój. I co obecnie dla nas najważniejsze – a udowodnione naukowo – wykazuje silne działanie antywirusowe, a także zapobiega powstawaniu chorób grzybiczych i bakteryjnych.
Jak przygotować złote mleko?
Aby przygotować złote mleko potrzebujemy:
– szklankę mleka roślinnego lub pełnowartościowego krowiego, jeśli nie ma przeciwskazań, na przykład w postaci nietolerancji laktozy lub stosowanych zasad żywieniowych (np. weganizm),
– jedną łyżeczkę pasty z kurkumy lub kurkumy w proszku,
– jedną łyżeczkę tłuszczu, na przykład masła klarowanego czy oleju migdałowego,
– miód
– imbir
– cynamon,
– goździki,
– czarny pieprz.
Aby przygotować pastę z kurkumy, należy około trzech łyżek kurkumy dodać do połowy szklanki gotującej się wody, wymieszać i gotować mieszając jeszcze około 7 minut, aż pasta zgęstnieje. Następnie należy przełożyć pastę do szklanego pojemnika. Można ją przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.
Dodając łyżeczkę pasty z kurkumy i po szczypcie wymienionych przypraw oraz miód do szklanki ciepłego mleka, uzyskamy złote mleko. Można je pić o każdej porze dnia, ale najważniejsze jest, aby spożywać je regularnie codziennie, bo tylko wtedy w pełni wykorzystamy jego zdrowotne działanie.
Dla leniuchów
Do sporządzenia złotego mleka zamiast pasty można także użyć kurkumę w proszku. W sklepach zielarskich dostępne są także gotowe mieszanki w proszku, służące do sporządzenia złotego mleka. Wystarczy łyżeczkę takiej mieszanki dosypać do szklanki ciepłego mleka, dodać odrobinę miodu i tłuszczu, wymieszać i wypić. Złote mleko to prosty i szybki sposób na wspomaganie organizmu w wielu schorzeniach, więc warto codziennie wypić choć szklaneczkę.
Na koniec należy wspomnieć, że złote mleko nie jest wskazane dla kobiet w ciąży, gdyż kurkuma pobudza pracę macicy, u osób z kamicą żółciową natomiast wzmaga dolegliwości bólowe, nasila także działanie leków przeciwzakrzepowych.