Krótko o kaszach

Czy kasze są godne naszej uwagi? Odpowiedź jest tylko jedna: tak, bowiem przepełnione są wartościami odżywczymi. Także z uwagi na zalecane z różnych powodów diety lub po prostu z powodu różnych gustów smakowych, w asortymencie kasz każdy znajdzie coś dla siebie.

Zacznijmy od początku
Kasza pozyskiwana jest przede wszystkim ze zbóż, ale także z gryki, komosy ryżowej i amarantusa. Kasze są źródłem wielu witamin, minerałów, a także błonnika oraz białka roślinnego i węglowodanów złożonych.

Jęczmienne, czyli jakie?
Kasze jęczmienne dostępne są w trzech wariantach, jako pęczak, perłowa oraz łamana. Pęczak jest kaszą uzyskaną poprzez usuniecie łuski z ziaren. Kasza perłowa, zwana także mazurską, otrzymywana jest w procesie pocięcia pęczaku na różnej wielkości cząstki (drobne, średnie lub grube), ich obtoczeniu i polerowaniu. Z kolei jęczmienne kasze łamane, tak zwane wiejskie, to ziarna pocięte na mniejsze cząstki, bez poddawania ich polerowaniu.
To kasze polecane dla diabetyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. 

Gryka jak śnieg biała..
Kolejnym rodzajem kaszy jest kasza gryczana, wytwarzana z nasion gryki zwyczajnej.
Najczęściej kojarzy nam się z kaszą brązową (dla niektórych to traumatyczne przeżycie z przedszkola). To kasza prażona, czyli palona, o charakterystycznym orzechowym posmaku. Jednak w sklepach dostępna jest także wersji nieprażonej, czyli białej, niepalonej.
Gdy zmielisz ziarna kaszy gryczanej, uzyskasz mąkę, z której możesz wypiec bezglutenowy chleb, ale także wykorzystać ją do wypieku ciast, ciasteczek i placków.

Kukurydziana, owsiana czy jaglana?
Kolejna z kasz to kasza kukurydziana, której konsystencja może przybrać formę drobnego lub grubego grysiku. Następna z wymienionych, kasza owsiana, występuje jako kasza owsiana cała lub jako łamana. Kasza jaglana natomiast pozyskiwana jest z ziarna prosa. Jest ona najbardziej uniwersalna i wszechstronna ze wszystkich kasz. Możesz z niej przygotować budyń, mleko a nawet wegańską kiełbasę.

A może pszenna? Uwaga na gluten!
Wśród kasz pszennych znajdziemy szerszy asortyment, w zależności od odmian pszenicy, z których zostały pozyskane. I tak wśród kasz pszennych wyróżnia się:
kaszę bulgur, powstaje z pszenicy durum, tak zwanej twardej, którą gotuje się, suszy i mieli, może być gruba, średnia lub drobna,
kaszę kuskus, również powstaje z pszenicy durum, proces jej powstawania przypomina produkcję makaronu, może być w postaci błyskawicznej lub razowej,
kaszę manną, otrzymywaną podczas mielenia pszenicy na mąkę i odsiewanie grubszych kaszek, dostępna jako razowa i błyskawiczna,
kaszę pęczak i orkiszową,
pęczak pszenny, produkowany z oczyszczonego ziarna pszenicy.

Cały wachlarz witamin
Wymieniony powyżej cały wachlarz kasz, nie wyczerpuje jeszcze ich pełnego asortymentu. Wśród nich dostępne są także te, które pozyskiwane są z mniej popularnych roślin, mianowicie:
kasza sorgo, bezglutenowa, bogata w białko, błonnik pokarmowy, żelazo, miedź, cynk oraz witaminę B3,
miłka abisyńska (teff), także bezglutenowa, która dostępna jest w formie ziaren a także w wersji przypominającej mąkę,
komosa ryżowa czasami zwana także złotem Inków, bezglutenowa kasza o lekkim orzechowym smaku,
amarantus, kasza bezglutenowa o słodkawym smaku i jasnobrązowych nasionach.

Obiad, sałatka, a może deser?
Kasze stanowią bogatą propozycję do wykorzystania w codziennym jadłospisie, dostarczając różnorodnych doznań smakowych, także dla osób z nietolerancją glutenu. Na ich bazie można przygotować nie tylko dania obiadowe, ale także sałatki do spożywania na zimno oraz desery.

Powrót do przeszłości
Kasze były obecne na naszych stołach od dawna i warto, aby jak najczęściej gościły także we współczesnych jadłospisach. Są łatwe w przygotowaniu, zawierają dużo wartości odżywczych, a przepisów na potrawy, które można z nich przygotować, nie brakuje, tak jak kasz na półkach sklepowych.